13100666_1079413968785068_2499095003980164898_n

Tudengimeeskond PS MTK – Global Management Challenge Estonia 2014 võitja ning Global Management Challenge Baltic 2015 võitja – jagab neile omases võtmes kogemusi ja muljeid sellest pikast ja võidukast rännakust. Loo autor on Martin Maasik. Teised meeskonnaliikmed: Joonas Püvi, Ats Tamme, Gerol Kallo ja Siim Soasepp.

Head lugemist – ja tehke järgi!

Oehhh, mis siin ikka kosta! *patsutab kahekordse GMC Eesti meistri, hkhmmm, s.o… iseenda rinnale* Tõsi, vähem kui kaks aastat tagasi olime veel „mehed metsast“ (Loe: Tartu Ülikoolist), kes ei jaganud asjast ööd ega mütsigi, ja nüüdseks oleme juba kahel korral Eestit rahvusvahelises finaalis esindamas käinud. Mis siis meie saladus ikkagist on?

Global Management Challenge´iga on selles mõttes lihtne, et see on nagu Hansu ja Grete muinasjutt. Olles juba korra võidukalt raja läbi käinud, saab mööda leivatükikesi ka teist korda finišisse rahulikult kulgeda, ja kui kõht tühi pole või uus leivapäts kaasas on, võiks veel kolmandat ja neljandatki korda tempu korrata. Või siis, noh… mitte.

Tegelikult on Hansu ja Grete metafooris ka üksjagu tõtt. Ehkki iga GMC jõukatsumus on isemoodi, otsuseid peab tegema jooksvalt kaasvõistlejatest lähtuvalt jne, ei saa tähelepanuta jätta asjaolu, et tegemist on siiski mänguga, simulatsiooniga. Vaid päriselus viskab keegi pilvepiiril täringuid ja kohati leiame end justkui üdini reisija staatuses, omamata mingit kontrolli oma käekäigu üle. GMC puhul aga võib siiski rääkida teatavatest seaduspärasustest-mustritest-reeglitest, mida peaks pea alati järgima. Ei saa salata, et neid „reegleid“ ei leia tingimata mängu mahukast juhendist.

Ei maksa aga siinkohal liigselt erutuda! Langetan teie kerkinud kulmud, kui jäi mulje, et kuskil netiavarustes või kümnekilose kuldketiga maffiabossi krüpteeritud kõvakettal eksisteerib mingi valem või Exceli tabel, kuhu numbreid sisse paugutades vastused muudkui tulevad – vaid üks klõps Enteri nupul trükib piltlikult öeldes välja kogu Mannschafti piletid rahvusvahelisse finaali. Päris nii lihtne see asi siiski ei ole.

Meie edu saladuseks… Noh, vähe sellest, et oleme niigi õnnesärgis sündinud, on Joonas võimeline numpadil sekundiga vähemalt 10 digitit sisse lööma, Atsil on õnnehelmed, mille kohalolu tagab meile Taara jumalanna toe, Gerol oskab Excelisse primitiivseid tabeleid maalida ja meie Siimuga oleme suutelised hea tahtmise korral päris kenad habemed kasvatama. Tõenäoliselt ei tulnud kahjuks ka 10 000 € suurune altkäemaks, mille korraldajatele sularahas kohvriga enne finaali profülaktika mõttes üle andsime.

Aga lisaks sellele oskame ka infot otsida ja inimestega suhelda. Ka tegelikus elus väldivad targad juhid kulude minimeerimiseks jalgratta uuesti leiutamist. Tänapäeva infoajastul muutub järjest enam oluliseks oskus leida ja eristada kvaliteetset infot ümbritsevast mürast. GMC-l edukaks võistlemiseks on muuhulgas just seesama oskus üks võtmetähtsusega mõjutaja! Kuid ei maksa loota, et ilma ühtse tiimitöö ega analüüsivõimeta sellest piisab. Üks põhjuseid, miks see mäng nii äge on, ongi asjaolu, et paljud pisiasjad võivad saada saatuslikuks. Kuid päris kõike ma ka ära spoilima ei hakka, mingi avastamisrõõm peab ikka teile alles ka jääma!

Edukat teekonda GMC võlude ja valudega tutvumisel soovib

Martin ja ülejäänud veterantudengitiimi PS MTK koosseis

 

Vaata lühikest videot eelmistel kordadel osalenud tudengite arvamustest SIIT.